Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Igy nevelj boldog gyermeket !
  2022-06-06 11:29:24, hétfő
 
 


20 irányelv a Montessori módszer követéséhez - Így nevelj boldog gyermeket!

Minden szülő arra törekszik, hogy boldog gyermekkort tudjon biztosítani gyermekei számára, és hogy egy sikeres élet alapjait tegye le az első években. Ez persze nem könnyű, hiszen annyiféle jó tanácsot lehet hallani, ha az embernek gyermeke születik - győzze kiválasztani közülők, ő melyik irányt követi. A Montessori módszerről is egyre többet lehet hallani, és sokan esküsznek rá: éppen ezért összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Hogyan is született a módszer?
Maria Montessori, a róla elnevezett, nagy hatású pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója 1870 augusztusában született Olaszországban, és több szempontból is úttörőnek számított. Műszaki, majd orvosi tanulmányokat folytatott, ő volt az első nő Olaszországban, aki orvosi diplomát szerzett (azok közül, akik nőként Olaszországban diplomát szereztek pedig ő volt a negyedik). Ezt követően egy kórház gyermekosztályán dolgozott, ahol azt tapasztalta, hogy egy értelmileg sérült gyermeket megfelelő pedagógiával sokkal jobban lehet fejleszteni, mint gyógyszerekkel. Ezt követően egy olyan pedagógiai rendszert dolgozott ki, ami a kor nézeteivel minden szempontból szembement. 1907-ben lehetősége nyílt arra, hogy módszereit egészséges óvodás korú gyermekek körében alkalmazza, megnyitotta Róma egyik külvárosában a Gyermekek Házát (Casa dei Bambini). Pedagógiai módszerei hamarosan a közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek. 1909-ben megjelent fő műve, amelyben az óvodások körében alkalmazott nevelési módszereit foglalta össze. Pedagógiai-pszichológiai nevelési módszereiről 1913-ban szervezett először Rómában nemzetközi tanfolyamot, s hamarosan számos kurzuson és előadáson ismertette nevelési módszereit Olaszország és más európai országok városaiban. A Montessori módszer ma is nagy reneszánszát éli.

Maria Montessori szerint a gyermek a fejlődés valamennyi szakaszában egy-egy területre különösen fogékony, vagyis van egy intenzív érdeklődési területe. Ha a pedagógus vagy szülő felismeri ezt, a gyermek spontán aktivitására építheti az egész pedagógiai, nevelési folyamatot, így pedig sokkal eredményesebb lehet. Ennek hogyanja a Montessori-pedagógia lényege. Az aktivitáson alapuló tanuláshoz biztosítani kell azokat a fejlesztő eszközöket, melyek illeszkednek az adott érzékeny periódushoz, emellett a gyermekek környezetét is úgy kell kialakítani, hogy az illeszkedjen az aktuális fejlődési szakaszhoz. Fontos, hogy mindez segítse lelki és fizikai fejlődésüket, s lehetőséget adjon arra, hogy szabadságukkal élhessenek. A gyermek szabadsága a választás szabadságát jelenti - tehát a felkínált tevékenységeket és eszközöket, amelyek közül ő választ. A pedagógus és szülő feladata segíteni, hogy a gyermek ezt a jogát megőrizhesse, és élhessen vele. Az így szervezett tanulás során a gyermek megtapasztalja és megtanulja, hogy mire képes és hogy miért mennyit kell tennie - ráadásul mindezt anélkül, hogy azt az érzést keltenénk benne, hogy olyat kell csinálnia, amit nem szeretne. Ez fejleszti önismeretét, erősíti önbizalmát.

20 irányelv a Montessori módszer követéséhez

1. Átlátható gyerekszoba
A módszer szerint fontos, hogy a gyerekek játékának, valamint tanulásának helyszíne könnyen átlátható, szellős, megfelelően rendezett és rendszerezett tér legyen. A nyitott polcok ne legyenek zsúfolásig teli, a játékok könnyen elérhetőek legyenek, a bútorokat akár mozgatni is lehessen, ha a tevékenység úgy kívánja.

2. Önálló cselekvés
Hagyjuk gyermekünknek, hogy minden, amire képes, azt végezze el saját maga, ehhez pedig teremtsük meg a megfelelő környezetet, és biztosítsuk a szükséges eszközöket.

3. Ne siettessük gyermekünket
A gyerekek általában alapjáraton lassabbak, mint a felnőttek, ez pedig sokszor szül olyan helyzeteket, amikor a szülők bizonyos cselekedetekben (például: Öltözz már fel gyorsabban, miért nem végeztél még a rendrakással, és így tovább) siettetik gyermeküket. Ez azonban nem jó megoldás a módszer követői szerint, mert frusztráltságot okoz a kicsikben, hiszen nem a felnőttek bosszantására végzik lassabban többnyire a dolgaikat. Éppen ezért mindig hagyjunk elegendő időt számukra.

4. A túlzott féltés is gátló lehet
Természetes, hogy minden szülő igyekszik még a széltől is megóvni a gyermekét. Azonban próbáljuk odafigyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba az óvó, féltő gondoskodást, mert ez gátja lehet a gyermek egészséges szellemi fejlődésének.

5. Hagyjuk meg a saját időbeosztását játék közben
Amikor gyermekünk szabadon játszik hagyjuk neki, hogy a saját időbeosztása szerint játsszon a játékokkal, ne szabjunk neki korlátokat. Az a kedvező, ha saját maga döntheti el, hogy melyik játékkal mennyi időt szeretne foglalkozni.

6. Hagyjuk, had érvényesüljön a saját személyisége
Ne erőltessünk valamit mindenáron a gyerekre, ha az őt egyáltalán nem érdekli. A gyerekünknek nem a mi vágyainkat, álmainkat kell valóra váltania, hanem önálló személyiség, akinek nekünk kell segítenünk, hogy kibontakozhasson, és megtalálhassa, mit szeretne.

7. Inkább motiváljuk ahelyett, hogy parancsolgatnánk
Nem feltétlen azt a célt érjük el, amit szeretnénk azzal, ha gyermekünknek hangosan parancsolgatunk, illetve szigorú utasításokat adunk. Többre mehetünk azzal, ha inkább segítünk, motiváljuk őt abban, amilyen tevékenységben éppen benne van, vagy amilyen tevékenységbe belekezdünk közösen.

8. Fontos a következetesség
Ha a gyerekkel közösen megállapodunk valamiben, akkor azt be is kell tartatni. Ha a gyerekünk nem tartja be az ígéretét, akkor nem az a jó megoldás, ha öncélúan megbüntetjük, mert nem biztos, hogy megérti, mit kell ebből megtanulnia. Helyette inkább teremtsünk lehetőséget a hibái korrigálására. A következetesség persze részünkről is legyen meg: ha mi megígértünk valamit gyermekünknek, azt is tartsuk be.

9. Valódi eszközök
Ha tehetjük, a gyereket valós környezetben, valódi tárgyakkal oktassuk.

10. Hagyjuk, hogy gyermekünk magától jöjjön rá a problémára
Lassítsuk le a mozdulatainkat, amikor a gyereket tanítjuk (lásd: 3. pont). Tanítás közben kerüljük a határozott utasításokat, és engedjük, hogy a gyerek jöjjön rá a probléma megoldására. Hagyjunk számára időt a próbálkozásra.

11. Szabad döntés
Játék, valamint tanulás közben is - amikor csak lehet - engedjük meg, hogy a gyerek válassza ki a számára rendelkezésre bocsájtott választékból a játéklehetőségeket, megoldandó feladatokat. Biztassuk arra, hogy bátran kérdezzen tőlünk, mondja ki gondolatait, ötleteljen szabadon.

12. A gyermek saját fejlődési ütemének figyelembe vétele
Legyen szó akár tanulásról, akár játékról fontos, hogy ne hasonlítgassuk a gyereket másokhoz. Mindig a saját fejlődési üteméhez, a saját képességeihez mérjük, ne erőltessük rá a kötelező haladási tempót. Vegyük figyelembe a korát és az érettségét is.

13. Vegyük figyelembe a gyermekünk érdeklődési körét
A gyermekünkkel való játék, valamint tanulás és fejlesztés során vegyük figyelembe, mi az ő érdeklődési köre, mi köti le igazán a figyelmét. Az új ismereteket próbáljunk meg az érdeklődéséből merített példákkal elmagyarázni - figyeljük meg, így sokkal könnyebben meg fogja érteni.

14. A hibák kijavíthatóak
Jó, ha a gyermeknek lehetősége van a saját hibáinak önálló észlelésére és korrigálására. Adjunk hát számára erre minden alkalommal lehetőséget, és kerüljünk a megszégyenítést, ha valamit nem úgy tesz, mint szerettük volna.

15. A választás szabadsága
A gyermek számára átengedett szabadság nem azt jelenti, hogy mindent mindig megengedünk a gyerekeknek. Azt takarja, hogy a gyerek a saját korának, saját fejlődési szintjének megfelelő eszközökkel szabadon tevékenykedhet - vagyis nem abszolút szabadságot engedünk meg számára, hanem a választás szabadságát. Például óvodás korú gyereknek kínáljunk fel érettségének megfelelő különböző játszási lehetőségeket, amik közül ő maga választhat.

16. Felelősségvállalás a mindennapokban
Óvodában, iskolában, táborban, gyerekközösségben minden gyereknek legyen saját feladata, ami a napi rutin fontos része. Ezzel hozzászoktathatjuk a gyerekeket, hogy a cselekedeteikért megtanuljanak felelősséget vállalni.

17. Önállóságra nevelés
A Montessori gyermeknevelés célja, hogy a gyerek képessé váljon az önálló döntések meghozatalára, hogy felnőttként könnyebben megállja a helyét az állandóan változó világban.

18. Minden fontos valamiért
Minden dolog fontos valami miatt, és törekedjünk arra, hogy minden új ismeretnél megértessük gyermekünkkel, hogyan válhat a későbbiekben a hasznára. Például a matematika tudás elengedhetetlen lesz a megalapozott pénzügyi döntések meghozatalához is, a vásárlások során, és így tovább.

19. A gyermekünk tanításának lépései
Új ismeretek átadását, tanítását gyermekünknek a következő lépésekben érdemes megtenni: közös tanulás - kötelezően elvégzendő feladat egyedül - ajánlott feladat egyedül - szabadon választott feladat egyedül.

20. A gyermekünk tanulásának lépései
Mikor gyermekünk új dolgot tanul meg, annak a következő lépései vannak: próbálkozás - megtapasztalás - gyakorlás - ismerkedés - képesség kialakulása - tudás.

Hogy követjük-e ezeket a pontokat gyermekünk nevelése során, csak rajtunk múlik, azt viszont mindenképp érdemes megszívlelnünk: fontos, hogy teret hagyjunk - természetesen egészséges keretek között - gyermekünk törekvéseinek, érdeklődésének, annak, mit ő szeretne. Fontos továbbá a közösen eltöltött, minőségi idő, és hogy ezeknél a játékoknál, programoknál igyekezzünk figyelembe venni azt, gyermekünk hol tart a fejlődésben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: cselekedeteikért, kibontakozhasson, gyermekosztályán, parancsolgatnánk, parancsolgatunk, elengedhetetlen, következetesség, frusztráltságot, tevékenységeket, megszégyenítést, cselekedetekben, meghozatalához, olaszországban, megtapasztalja, megtapasztalás, érdeklődéséből, szabadságukkal, megszívlelnünk, tevékenykedhet, hasonlítgassuk, mozdulatainkat, érdeklődésének, gyógyszerekkel, tevékenységben, mindennapokban, gyermeknevelés, megállapodunk, megtanuljanak, időbeosztását, rendszerezett, gyermekünknek, augusztusában, megtalálhassa, természetesen, tevékenységbe, gyermekünkkel, sikeres élet, első években, embernek gyermeke, róla elnevezett, kórház gyermekosztályán, értelmileg sérült, olyan pedagógiai, közvélemény érdeklődésének, óvodások körében, fejlődés valamennyi, intenzív érdeklődési, pedagógus vagy, gyermek spontán, egész pedagógiai, aktivitáson alapuló, fejlesztő eszközöket, Maria Montessori, Gyermekek Házát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amit átélünk,  Ahogy emelkedik a rezgés...  Emberként automatikusan értéke...  Gárdonyi Géza - Április végén  Föld napja április 22  Pillangó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Ázzal aki csak szép  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  A Gömb  Maradék idő  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam Gizike bar...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Emlék  képre írva  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Beney Zsuzsa  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Esti kép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Föld napja április 22  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Beney Zsuzsa  Föld napja április 22  A keserű igazság  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A lelki élet nem arról szól, ....  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Muratáj  Facebookon kaptam  Alvó cica  Ez a jó az alvásban.  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Környezetvédelem  A végzet az  Becsüld meg azt amid van,...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Maradék idő  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon 
Bejegyzés Címkék
sikeres élet, első években, embernek gyermeke, róla elnevezett, kórház gyermekosztályán, értelmileg sérült, olyan pedagógiai, közvélemény érdeklődésének, óvodások körében, fejlődés valamennyi, intenzív érdeklődési, pedagógus vagy, gyermek spontán, egész pedagógiai, aktivitáson alapuló, fejlesztő eszközöket, adott érzékeny, gyermekek környezetét, aktuális fejlődési, gyermek szabadsága, választás szabadságát, felkínált tevékenységeket, jogát megőrizhesse, gyermek megtapasztalja, érzést keltenénk, módszer szerint, gyerekek játékának, nyitott polcok, játékok könnyen, bútorokat akár, megfelelő környezetet, szükséges eszközöket, gyerekek általában, szülők bizonyos, módszer követői, felnőttek bosszantására, túlzott féltés, gyermek egészséges, saját időbeosztását, saját időbeosztása, saját személyisége, célt érjük, gyerekkel közösen, hibái korrigálására, következetesség persze, gyereket valós, gyereket tanítjuk, határozott utasításokat, gyerek jöjjön, probléma megoldására, gyerek válassza, számára rendelkezésre, gyermek saját, gyereket másokhoz, saját fejlődési, saját képességeihez, kötelező haladási, gyermekünk érdeklődési, gyermekünkkel való, érdeklődéséből merített, hibák kijavíthatóak, gyermeknek lehetősége, saját hibáinak, választás szabadsága, gyermek számára, saját korának, napi rutin, cselekedeteikért megtanuljanak, gyerek képessé, önálló döntések, állandóan változó, matematika tudás, megalapozott pénzügyi, vásárlások során, gyermekünk tanításának, következő lépésekben, gyermekünk tanulásának, következő lépései, pontokat gyermekünk, közösen eltöltött, cselekedeteikért, kibontakozhasson, gyermekosztályán, parancsolgatnánk, parancsolgatunk, elengedhetetlen, következetesség, frusztráltságot, tevékenységeket, megszégyenítést, cselekedetekben, meghozatalához, olaszországban, megtapasztalja, megtapasztalás, érdeklődéséből, szabadságukkal, megszívlelnünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.